tiistai 11. lokakuuta 2016

Lihaton lokakuu?

Viime kuussa monella oli projektina sokeriton syyskuu. Itse en lähtenyt sokerittomalle mukaan, sillä koin että kidutan vain itseäni, jos kiellän itseltäni sokerin kokonaan. Tässä kuussa olisi vuorossa lihaton lokakuu, johon olen päättänyt osallistua. Lihaton lokakuuhan ei tarkoita 100% lihasta kieltäytymistä eikä täysin kasvissyöntiä. Pelkkä lihan merkittävä vähentäminenkin riittä. Olen muutenkin yksin asuessani painottanut ruokavaliotani kasvispainotteiseksi, joten kuvittelisin, ettei lihaton lokakuu tuota kovin paljon ongelmia.Olen ottanut tavaksi olla ostamatta lihaa, koska a) se on kallista ja b) olen rakastunut kasvisruokaan. Kuitenkin, jos kotona käydessäni lihaa on ostettu ja laitettu, en rupea vaatimaan kasvisruokaa, koska a) minulle varattu osuus lihasta menisi hukkaan ja b) vanhempieni mielestä kasvissyönti on höpö höpöä. Saatan myös koulussa syödä lihavaihtoehtoa, jos kasvisvaihtoehto ei täytä tai on tehty huonosti. Täysin vegaaniseksi en pysty ryhtymään. Juon maitoa, syön jugurttia, kananmunia ja kalaa. 

Itselleni lihaton lokakuu tarkoittaa kasvatetun/tuotetun lihan syömisen vähentämistä. Voisin siis syödä itse metsästettyä lihaa, esim. hirveä hyvällä omalla tunnolla. Kyseinen hirvi on saanut elää onnellisen hirven elämän vapaana, eikä sitä ole kasvatettu lautaselle. Hirven lihaa saan kyllä vain kotona, eli harvoin...

Yksin asuessa minulla on ollut aikaa ja valtaa opetella laittamaan juuri sitä ruokaa mitä tekee mieli. Osaan aika hyvin jo laittaakin kasvisruokaa! Omia suosikkeja ovat soijawokki ja chili sin carne. 

Olen painottanut kasvisruokaan nyt noin vuoden ja huomaan, että minulla ei ole ollenkaan sellaisia "tekee mieli syödä lihaa" tunteita. Ravintolassakin tilaan usein kasvisvaihtoehdon. Harmillisesti useassa paikassa kasvisvaihtoehtoja on vain 1 tai 2 kun lihavaihtoehtoja on koko menu täynnä.Harmittaa, että kasvispainotteiseen ruokavalioon/kasvissyöntiin suhtaudutaan vielä tänäkin päivänä jollain lailla negatiivisesti tai tietämättömästi. "Muistathan syödä proteiinia?!" oli äitini kommentti, kun kerroin tehneeni pastakastikkeen soijarouheesta. On tullut myös kysymyksiä siitä miten voin olla syömättä lihaa mutta juon silti maitoa, eikös ole vähän tekopyhää noukkia vain parhaat palat. Minulle yksi suurimmista syistä noudattaa kasvispainotteista ruokavaliota on hintaero liha- ja kasvisruuan välillä. Pussi soijarouhetta maksaa suhteessa vähemmän, kuin paketti jauhelihaa. Onko kasvissyönnin syyllä väliä?

Tällaisia ajatuksia... laitelkaa kommenttia :) Kirjoittelen joskus

7 kommenttia:

 1. Mä olen kanssa yrittänyt vähentää punaisen lihan käyttöä, syön siis kaikista mieluiten kanaa ja kalaa, totta kai maitotuotteita myös! Kuitenkaan pelkkään kasvissyöntiin en ole valmis, sitä voisi kokeilla joskus, ihan vaikka pienen pätkän verran :)

  VastaaPoista
 2. Hehee mahtavaa! Tuo proteiininsaantikysymys on tyhmintä ikinä, etenkin kun vertaa vaikka, että soijarouheessa on proteiinia 50g/100g ja jauhelihassa vain 17,5g. Että niiin mikä proteiiinin puutos?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Samaa yritin äitillekki sanoo :D Se vaan elää siinä kuvitelmassa, että liha on ainoa proteiinin lähde

   Poista
 3. Mulla on aika pitkälle samoja syitä kasvissyöntiin ku sullakin, tosin lisänä vielä se että punaisesta lihasta tulee mulle helposti vatsa kipeeks. Oli kiinnostava lukee sun ajatuksia lihattomasta lokakuusta :) Ja ihania kuvia! Etenkin alempi vois olla suoraan jostain hienosta reseptikirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kyllä kirjoittaa ajatuksia lihattoman edetessä :) (Kuvat ei ole mun omia, koska kuvittelin, ettei mulla oo kuvia kasvisruuasta. Lisäsin nuo 2 kuvaa, jotka löysin sitten koneen uumenista :') #nolominä)

   Poista
 4. Siisti idea lähteä lihattomaan lokakuuhun! :-) Mä oon ollut lihaton niin kauan kun jaksan muistaa :D En ollenkaan pysty syömään punaista lihaa, enkä kalaa. Yhtä tiettyä kanaa pystyn pienissä annoksissa syömään, muuten lentää laatta. Jostain syystä mun elimistö vaan hylkii noita :D
  hassua!

  ~ Jasmin N
  Little Things With Jassy
  Bloglovin’
  AUTUMN BEAUTY GIVEAWAY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos keho ei oo tottunu liharuokaan, siinähän voi todellakin käydä niin, että tulee huono olo yms. kun syö lihaa. Pitää totuttaa kehoa pikkuhiljaa taas liharuokaan (jos siis aikoo taas sekasyöjäksi) :)

   Poista